Početna stranica Zdravlje Androgena alopecija i alopecija areata u žena – kako liječiti i spriječiti

Androgena alopecija i alopecija areata u žena – kako liječiti i spriječiti

by Petra Mikulić
młoda dziewczyna z długimi włosami

Kosa je nesumnjivo jedan od atributa ženstvenosti. Stoga fenomen alopecije uzrokovan različitim čimbenicima postaje posebno težak za lijepi spol. I dok smo uz pomoć domaćih lijekova u stanju brzo riješiti problem prekomjernog gubitka kose uzrokovanog neadekvatnom prehranom ili njegom, problem androgene alopecije u žena može zahtijevati konsultacije s liječnikom i uporabu specijalnih lijekova. Daljnji dio članka predstavlja detaljne karakteristike oba poremećaja, zahvaljujući kojima ćete saznati može li se ovaj problem odnositi i na vas.

Što bismo trebali znati o kosi?

Kosa ili zapravo folikuli dlake nastaju na našoj glavi već u 8-10 tjednu plodnog života. Dlaka raste ciklički, što se dijeli na izmjenične faze aktivnosti i odmora. Ciklus rasta dlake sastoji se od:

 • Faze rasta (anagena);
 • Faze kraja perioda rasta (katagena); oraz
 • Faza odmora (telogena).

Zanimljivo je da duljina naše kose ovisi o trajanju prve faze (tj. anagenoj). Dlaka na glavi je najdulja u fazi rasta, a najkraća u fazi odmora. Stoga imamo dojam da nam kosa neprestano raste. Važna informacija je i činjenica da nam kosa na glavi ne raste sinkronizirano, pa tako i ne ispada istovremeno.

Također se ispostavlja da je naša kosa posebno osjetljiva na učinke određenih spolnih steroida, uključujući:

 • Androgen (s posebnim naglaskom na testosteron);
 • Estrogen;
 • Progesteron.

Uzroci gubitka kose u žena – podjela poremećaja

Kosa, osim što ima estetsku funkciju, ispunjava i niz drugih funkcija u našem tijelu. Štite našu kožu od vanjskih čimbenika i odgovorna je za primanje i prijenos određenih spolnih podražaja. Gubitak kose prirodna je fiziološka reakcija. Svaki dan možemo izgubiti od 70 do čak 100 dlaka. Ipak, problem nastaje kad nam kosa opada u mnogo većoj količini. Tada imamo problema s ćelavosti, koja se dijeli na:

 • Ožiljkastu alopeciju;
 • Alopeciju areata; i
 • Androgenu alopeciju.

Kako bi se dijagnosticirao jedan od gore navedenih vrsta poremećaja, hormonalna dijagnoza se pokazuje neprocjenjivom, zahvaljujući kojoj možemo odrediti odgovarajuću terapiju.

Alopecija areata u žena – karakteristike

Alopecija areata je kronična bolest koja pogađa i muškarce i žene. To je žarišni potpuni gubitak kose na dlakavoj koži (npr. na glavi ili nogama). Nastalo žarište ima nepravilan oblik koji je jako uočljiv. U težim slučajevima ove bolesti može doći do potpunog gubitka kose na vlasištu i ostatku tijela. Iako ovaj poremećaj ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje, značajno pogoršava kvalitetu života pojedinca, a u nekim slučajevima može dovesti do poremećaja samopouzdanja, pa čak i depresije.

Alopecija areata u žena – uzroci poremećaja

Iako su mnogi stručnjaci pokušali utvrditi suštinu ovog poremećaja, nažalost uzroci alopecije areata još uvijek nisu poznati. Ipak, uzimaju se u obzir mnogi čimbenici, među kojima možemo izdvojiti:

 • autoimuni čimbenici;
 • Genetski čimbenici;
 • Imunološki i upalni čimbenici; i
 • Psihološki čimbenici.

Alopecija areata također se smatra bolešću folikula dlake povezane s limfocitima T. Ispostavlja se da je u nekih ljudi koji imaju problema s ovom bolešću bilo sličnih slučajeva u obiteljskoj anamnezi. Najnovije teorije o ovom poremećaju također razmatraju utjecaj stresa (i kratkotrajnih i intenzivnih, kao i dugoročnih) te virusnih i bakterijskih infekcija, lokalnih ozljeda kože, iritacije kože kemijskim sredstvima, alergijskih reakcija na određene proizvode za njegu, hormonalnih promjena (npr. trudnoća).

Alopecija areata u žena – dijagnoza

Dijagnoza ovog poremećaja temelji se prvenstveno na dijagnozi kliničke slike. Prisutnost vidljivih žarišta ili potpune alopecije karakteristična je za tijek alopecije areata. Iako ne postoje biokemijski testovi, biopsija kože može biti od pomoći u dijagnosticiranju gore navedene bolesti, jer može identificirati prisutnost peri-folikularnih infiltrata upalnih stanica. Uz to, tijekom fizikalnog pregleda liječnik treba obratiti pozornost na prisutnost promjena * ( npr. uzdužnih žljebova i promjena boje) na noktima pacijenta.

*Pojava ovih promjena u većini je slučajeva prisutna kod osoba s teškim oblikom alopecije areata. 

Uz to, hormonski testovi (uključujući razinu antitijela protiv štitnjače) mogu biti neprocjenjivi u dijagnostičkom procesu. Pacijent koji pati od simptoma alopecije areata, osim posjete dermatologu, trebao bi se obratiti i:

 • Reumatologu;
 • Endokrinologu; i
 • Psihologu (ili psihijatru).

Alopecija areata u žena – oblici i tijek bolesti

Alopecija kod žena, počevši od pojave jednog ili nekoliko ćelavih mjesta na vlasištu, s vremenom se može razviti u puno ozbiljniji oblik. Neki su pacijenti pogođeni gubitkom kose s vlasišta, pa čak i cijelog tijela (trepavice, obrve, pazusi, noge). U takvoj situaciji možemo govoriti o zloćudnoj alopeciji, koja često ne reagira na liječenje (od 7 do 30% slučajeva).

Alopecija areata ima nekoliko oblika, koje između ostalih obuhvaćaju:

 • Bradu (kod muškaraca);
 • Madeže i pigmentirana mjesta;
 • Isključivo jednu stranu kože glave;
 • Sljepoočnice i zatiljna područja (oblik poremećaja koji je jako teško izliječiti).

Stadiji poremećaja

Tijek alopecije areata kod žena teško je predvidjeti i ovisi o individualnim predispozicijama pojedinca. Kod većine bolesnika postoje samo pojedinačna žarišta ćelavosti. Međutim, rana pojava simptoma alopecije, pojava spomenutih promjena na noktima, popratnih bolesti (uključujući atopijski dermatitis) i genetska predispozicija mogu pogoršati dijagnozu.

Alopecija areata u žena – liječenje

Terapijsko liječenje alopecije areata nije jednostavno. Problem je pojava nekoliko vrsta ovog poremećaja a svaki od njih zahtjeva posebni tretman. Unatoč tome, cilj svakog od njih je potaknuti rast kose kao što to očekuje pacijent. U nekim slučajevima (posebno onim blažim) može doći i do spontanog ponovnog rasta kose.

LIJEČENJE ALOPECIJE AREATA
Oblik poremećajaglukokortikosteroidi (u obliku vanjskih i intradermalnih injekcija), ditranol, imunoterapija (kada je obuhvaćeno više od 50% vlasišta), antralin.
Liječenje lokalnih promjena (blagi oblici bolesti)
Sustavno liječenje (uključujući glukokortikosteroide, ciklosporin, interferon)
Liječenje teških oblika bolestiSustavno liječenje (uključujući glukokortikosteroide, ciklosporin, interferon)

Krioterapija se također može koristiti u žena za liječenje alopecije areate.

Zbog posljedica koje uzrokuje ova bolest, tijekom dijagnoze i liječenja potrebno je dobiti kompetentnu podršku psihologa.

Androgena alopecija u žena – karakteristike

Zbog svog estetskog oblika i psiholoških posljedica, androgena alopecija popriličan je izazov za žene koje se bore s njom. Nažalost, ispada da 20 do 60% lijepog spola, prije 60. godine, se bori sa simptomima ovog oblika ćelavosti.

Androgena alopecija u žena – uzroci poremećaja

Vjeruje se da su genetski čimbenici glavni uzrok androgene alopecije. Pri određivanju patogeneze ovog poremećaja uzimaju se u obzir geni odgovorni za proizvodnju androgena i njihova sposobnost pretvaranja u androstenolon, kao i osjetljivost receptora na djelovanje androgena. Stoga je poremećaj koji je povezan s androgenom alopecijom u žena, prisutnost sindroma policističnih jajnika (PCOS). Uz to, kod žena koje imaju određenu osjetljivost na učinke androgena, folikuli dlake postaju prekomjerno stimulirani (tada se pojavljuju neželjene dlake) ili se zaustavljaju.

Androgena alopecija u žena – dijagnoza

DIJAGNOZA
StadijPostupanje
Stadij I – sistematski pregled
Pregled se sastoji na temeljitom ispitivanju promjena koje se pojavljuju na koži pacijenta, uzimajući u obzir proces gubitka kose, trajanje poremećaja, korištene lijekove, te dermatološke, endokrinološke, ginekološke, onkološke istovremene bolesti.
Stadij II – klinički pregled
Klinički pregled pacijenta trebao bi uzeti u obzir i druge značajke androgenizma (npr. hirzutizam, pretilost, akne). Jedan od osnovnih testova neophodnih za utvrđivanje prirode promjena koje nastaju je trihološki test za klasifikaciju stanja korijena kose. Uz to, za potvrđivanje dijagnoze korisno je izvršiti biopsiju vlasišta i krvne testove kako bi se utvrdila koncentracija hormona (uključujući testosteron, prolaktin, androstenolon i estrogen).

Androgena alopecija kod žena – tijek bolesti

Prvi znakovi androgene alopecije mogu se pojaviti kod žena i prije 20. godine. Ipak, učestalost ovog poremećaja raste s godinama. Među prvim, karakterističnim simptomima androgene alopecije, možemo razlikovati pojavu proširenog predijela glave, koji postaje posebno vidljiv kod češljanja kose. Međutim, kod žena u menopauzi može doći do prekomjernog gubitka kose u području sljepoočnica -kutova čela.

Na temelju brojnih opažanja utvrđeno je da se androgena alopecija u žena može odvijati na dva načina:

MUŠKA ĆELAVOST – tijekom koje je na početku vidljivo stanjivanje dlaka na sredini glave i sljepoočnih kutova, a zatim prelazi prema tjemenu i području sljepoočnica;

ŽENSKA ĆELAVOST – u kojem dolazi do postupnog stanjivanja kose koja prekriva središnji dio glave, a zadržava se mali (2-3 cm) pramen kose oko čela. Ova vrsta ćelavosti javlja se samo u žena i ocjenjuje se na Ludwigovoj ljestvici od 3 stupnja.

LUDWIGOVA LJESTVICA
StupanjKarakteristika promjena koje se pojavljuju
Stupanj IPojava vidljivog stanjivanja kose koja prekriva središnji dio glave žene, a istovremeno zadržava pramen kose od 2-3 cm oko čela .
Stupanj IIPojava pojačanog stanjivanja kose koja prekriva središnji dio ženske glave, uz zadržavanje linije kose, kao u gornjem slučaju.
Stupanj IIIPojava gotovo potpune ćelavosti u središnjem dijelu glave žene, s linijom dlaka oko čela održavanom kao u gore navedenim slučajevima.

Liječenje androgene alopecije u žena

Unatoč brojnim studijama o problemu prekomjernog gubitka kose kod žena zbog androgenih uzroka, još uvijek nije utemeljen učinkovit preparat koji bi pacijentima pružio trajne učinke liječenja. Ipak, postoje mnoge terapije koje omogućuju minimaliziranje znakova ovog poremećaja. Ispravno izvedena terapija treba biti prilagođena težini bolesti i težini simptoma ( vezana s nepravilnom razinom hormona u tijelu). Cilj primijenjenih oblika liječenja je zaustavljanje ćelavosti, produženjem faze rasta dlake i zaustavljanjem faze njenog odumiranja. U većini slučajeva koriste se specijalizirani lijekovi za postizanje željenih učinaka, koje treba primjenjivati ​​pod stalnim nadzorom stručnjaka. Vrijedi naglasiti da kao i u slučaju alopecije areata, i ovdje pomoć kvalificiranog psihologa može biti neizostavan dio liječenja.

kobieta susząca włosy

Gubitak kose kod žena – psihološke posljedice

Za većinu žena vanjski izgled je od velike važnosti i izravno utječe na procjenu vlastite privlačnosti, a time i samopouzdanja. Stoga je problem prekomjernog gubitka kose povezan s ogromnim psihološkim posljedicama. Smanjenje samopoštovanja, uzrokovano izravno problemom ćelavosti, može dovesti do toga da se pojedinac povuče iz svakodnevnog života. Žena koja se bori s ovim poremećajem izbjegavat će zajednički izlazak u društvu prijatelja, a pretjerana briga da sakrije znakove ćelavosti može dovesti do odustajanja od prethodno manifestiranih oblika tjelesne aktivnosti (zbog mogućnosti kvarenja pažljivo uređene frizure). Ograničavanje kontakata s prijateljima i smanjenje sudjelovanja u društvenom životu pridonose pogoršanju kvalitete života pojedinca, što u kombinaciji s kompleksima uzrokovanim bolešću i nemogućnošću suočavanja s njezinim simptomima može dovesti do ozbiljnih poremećaja raspoloženja, pa čak i do razvoja depresije i anksioznih poremećaja.

Ostali uzroci gubitka kose kod žena

Prorijeđena kosa ne mora nužno nagovijestiti jednu od gore navedenih bolesti. Pogoršanje njihovog stanja i pretjerani gubitak mogu biti posljedica neadekvatne prehrane, siromašne hranjivim tvarima i loše njege kose. Ispostavlja se da zdrava prehrana, kao i pridržavanje bilo kojeg oblika tjelesne aktivnosti, može značajno poboljšati ne samo naše zdravlje i samopouzdanje, već i lijep izgled naše kose. Ipak, između ostalih uzroka prekomjernog ispadanja kose možemo izdvojiti:

 • Često feniranje i oblikovanje uvijačem ili peglom za ravnanje kose;
 • Svakodnevno utvrđivanje kose štetnim lakovima, gumama, gelovima ili pjenama;
 • Češljanje kose neodgovarajućom četkom ili češljem;
 • Korištenje neprikladne kozmetike za njegu kose;
 • Hormonski poremećaji (uzrokovani, između ostalog, abnormalnim radom štitnjače);
 • Pretjerani stres u svakodnevnom životu;
 • Poremećaji prehrane (uključujući anoreksiju i pretilost);
 • Korištenje određenih lijekova (koja u svom sastavu imaju izotretinoin).

dziewczyna w kręconych włosach

Što koristiti na gubitak kose? Domaći načini

Ako ste zabrinuti problemom prekomjernog gubitka kose, koji nije povezan s bilo kojom od gore navedenih bolesti, možete primijeniti neke provjerene domaće ideje za borbu protiv ove pojave.

KUĆNI NAČINI PROTIV ISPADANJA KOSE
Način
Koji sastojci su Vam potrebni?
Korištenje
Čaj od koprive ili presliceOsušeni listovi koprive i preslice
Preporučuje se svaki dan piti jedan čaj od preslice ili koprive. Nakon mjesec dana korištenja ovog tretmana moći ćete primijetiti prve učinke u poboljšanju stanja kose.
Maska od sjemenki lana
Pola šalice procjeđenih sjemenki lana, prethodno kuhanih u vrućoj vodiMasku treba nanijeti na vlasište, a zatim umasirati. Nakon 5-10 minuta isperite kosu hladnom vodom.
Maska od kokosovog uljaJedna žlica kokosovog uljaKokosovo ulje treba nanijeti na suhu kosu, ostaviti nekoliko do nekoliko desetaka minuta, zatim isprati i oprati omiljenim šamponom.
Maska od jaja
Jedno jaje, limun, maslinovo ulje
Prvo odvojite bjelanjak od žumanjka i pjenjačom istucite pjenu. U žumanjak dodajte nekoliko kapi limunovog soka i jednu žličicu maslinovog ulja. Dobivenu masu treba temeljito izmiješati, postupno dodajući joj tučene bjelanjke. Takvu masku treba nanijeti na oprano vlasište, ostaviti 30 minuta, zatim isprati hladnom vodom i oprati glavu omiljenim šamponom.

Bibliografija

 1. Annagur BB, Bilgic O, Simsek KK, Guler O. Temperament-character profiles in patients with alopecia areata. Klin. Psikofarmakol. B. 2013; 23(4): 326–334.
 2. Carmina E., Lobo R.A.: Treatment of hyperandrogenic alopecia in women. Fertil. Steril. 2003, 79, 91–95;
 3. Deloche C., Bastien P., Chadoutaud S., Galan P., Bertrais S., Hercberg S. et al.: Low iron stores: a risk factor for excessive hair loss in non-menopausal women. Eur. J. Dermatol. 2007, 17, 507–512;
 4. Dawber RP, Sonnex T, Ralfs O. Oral antiandrogen treatment of common baldness in women. Br J Dermatol 1982; 107 (Suppl): 20;
 5. Guleg AT, Tannverdi N, Durii C, Saray Y, Akgali C. The role of psychological factors in alopecia areata and the impact of the disease on the quality of life. Int. J. Dermatol. 2004; 43: 352–356;
 6. Ghanizadeh A, Ayoobzadehshirazi A. A review of psychiatric disorders comorbidities in patients with alopecia areata. Int. J. Trichology 2014; 6(1): 2–4;
 7. Kranzlin HT, Nap MA. The effect of phasic oral contraceptive containing desogestrel on seborrhea and acne. Eur J Contracep Reprod Health Care 2006; 11: 6-13;
 8. Nabaie L, Kavand S, Robati N, et al. Androgenic alopecia and insulin resistance: are they realy related? Clin Exp Dermatol 2009; 34: 694-7;
 9. Porcelli P, Guisi J, Sirri L, Grandi S, Grassi L, Ottolini F. i wsp. Alexithymia in the medically ill. Analysis of 1190 patients in gastroenterology, cardiology, oncology and dermatology. Gen. Hosp. Psychiatry 2013; 35: 521–527;
 10. Ruiz-Doblado S, Carrizosa A. Alopecia areata: psychiatric comorbidity and adjustment to illness. Int. J. Dermatol. 2003; 42: 434–437;
 11. Sinclair RD, Dawber RD. Androgenic alopecia in men and women. Clin Dermatol 2001; 19: 167-78.

Napiši komentar

Ova web stranica koristi kolačiće. Saznajte više o svrsi njihovog korištenja i promjeni postavki kolačića u vašem pregledniku. Korištenjem web mjesta pristajete na upotrebu kolačića u skladu s trenutnim postavkama preglednika. Prihvaćam Pogledaj pojedinosti

error: