Početna stranica Zdravlje Dijabetička dijeta – što se smije jesti, a što treba izbjegavati?

Dijabetička dijeta – što se smije jesti, a što treba izbjegavati?

by Tea Mlinarević
kobieta mierząca poziom cukru

Broj ljudi koji se bore s problemom dijabetesa tipa II svake se godine povećava. Uzrok tome je uglavnom neadekvatna prehrana i niska tjelesna aktivnost. Kako se nositi s tim problemom? I koje bismo prehrambene preporuke trebali slijediti u slučaju dijabetesa tipa II. Odgovore na ova pitanja i najvažnije informacije o ovoj bolesti pronaći ćete u tekstu ispod.

Dijabetes – što je to i koji su njegovi simptomi?

Dijabetes je metabolički poremećaj kojeg karakterizira povišena razina glukoze u krvi (razina glukoze u krvi natašte većaod 126 mg / dl). Među uzrocima ovog poremećaja možemo izdvojiti nedovoljno lučenje inzulina beta stanicama gušterače ili insulinsku rezistencijuć (nedovoljno djelovanje inzulina). Najčešći simptomi dijabetesa su:

  • Poliurija (česta potreba za mokrenjem, čak i noću);
  • Povećana žeđ;
  • Veći apetit;
  • Kronični umor i osjećaj iscrpljenosti;
  • Česti bolovi mišića;
  • Zamagljen vid;
  • Teško zacjeljivanje rana;
  • Gubitak kilograma ili debljanje.

Za razliku od dijabetesa tipa I, ovdje se simptomi se postupno razvijaju. Kroz dugi nizmjeseci ili čak godina pacijenti ne shvaćaju da se bore s tim poremećajem, iako predstavlja ono ozbiljnu prijetnju ne samo njihovom zdravlju, već i životu. Zbog toga je toliko važno redovito vaditi krvne nalaze (barem jednom godišnje).

zielony koktajl

Dijabetes – ciljevi nutritivnog liječenja

Liječenje dijabetesa složen je proces, koji uključuje uvođenje zdravih prehrambenih navika i redovito vježbanje. Cilj ovih aktivnosti je da se pravilno nahrani pacijent (opskrbljujući njegovo tijelo odgovarajućim količinama i kakvoćom hranjivih sastojaka), smanjiti tjelesnu težinu pacijenta, smanjiti razinu glukoze i održavati ispravnu razinu lipida u krvi te spriječiti potencijalne dijabetičke komplikacije.

Dijabetes – nutritivne naredbe

Dijabetes tipa II zahtijeva uvođenje zdravih prehrambenih navika u svakodnevnicu. Među najvažnijima od njih možemo izdvojiti:
Prije svega: KONTROLA KALORIJA U DIJETI – energetsku vrijednost dnevnog jelovnika treba prilagoditi individualnim potrebama pojedinca. U tu svrhu vrijedi se posavjetovati s kvalificiranim dijetetičarom;

Drugo: IZBOR PROIZVODA S CJELOVITIM ZRNOM – u ovom slučaju posebnu pozornost treba obratiti na nisku vrijednost glikemijskog indeksa;

Treće: JEDENJE REDOVITIH OBROKA – važno je jesti barem 4 ili čak 6 uravnoteženih obroka svaki dan u redovitim intervalima;

Četvrto: VEĆA KOLIČINA POVRĆA – svaki dan vrijedi konzumirati najmanje 4 porcije svježeg (po mogućnosti sirovog) povrća koje u svom sastavu sadrže velike količine antioksidansa;

Peto: MANJE KOLIČINE UNOSA VOĆA – jedite najviše 1 porciju voća svaki dan, po mogućnosti ujutro;

zielone jabłka

Šesto: MLIJEČNI PROIZVODI – konzumirajte 2 porcije prirodnih mliječnih proizvoda dnevno (npr. prirodni jogurt);

Sedmo: OGRANIČENJE UNOSA MESA (s posebnim naglaskom na crveno meso) – tijekom tjedna trebali biste unijeti maksimalno 2 porcije mesa, ostalim danima bolje odabrati svježe ribe i mahunarke;

Osmo: KUHANJE NA PARI I PEČENJE – odaberite takve oblike obrade koji ne zahtijevaju upotrebu prekomjerne količine masti;

Deveto: SMANJENJE SLATKIŠA – izbjegavajte slatkiše u svakodnevnoj prehrani, također vrijedi eliminirati životinjske masnoće u svim oblicima;

Deseto: VODA ZA PIĆE – svakodnevno unosite najmanje 2 litre tekućine (po mogućnosti prirodne vode).

Dijabetes – što jesti a što izbjegavati?

Tablica u nastavku predstavlja točnu podjelu na preporučene proizvode, kao i proizvode koji se preporučuju u umjerenim količinama i proizvode koji su zabranjeni u prehrani ljudima koji se bore s dijabetesom.

GRUPA PROIZVODAPREPORUČENEPREPORUČENE UZAABRANJENE
Proizvodi od žitaricaKruh od cjelovitih žitarica (s dodatkom mekinja i sjemenki), gruba zrna (npr. biserni ječam, heljda), tjestenina od cjelovitih žitarica, smeđa riža, zobene pahuljiceFine žitarice, kruh od pumpernika
Pšenični kruh, pekarska peciva, pšenično brašno, prekuhana krupica i bijela riža, pahuljice
Voće i povrćeSvježe povrće kao što su: rajčica, zeleni krastavac, zelena salata, rotkvica, brokula, prokulica, mahune, cvjetača, kupus (uključujući ukiseljen), šparoge, tikve, vlasac, peršin, borovnice, citrusi, jabuke, jagode , breskve, nektarine, višnjeCikla, celer, mrkva, korijen peršina, zeleni grašak, grah, leća, krumpir (kratko kuhani), kruške, šljivePrekuhano povrće poput mrkve, konzerviranog povrća, krumpira, pirea, banana, grožđa, suhog voća, konzerviranog voća, kandiranog voća
Meso, riba, plodovi mora
Nemasno meso: piletine, puretine, teletine, zeca;
Nemasne prerađevine poput pileće šunke;
Svježa riba: iverak, bakalar, oslić, pastrve, mandar, pollock, štuka;
Jaja (samo bjelanjci)
Meso kao što su: nemasna svinjska leđa, pečenica, pileći kobasica;Ribe kao što su: losos, haringa, skuša, jegulja (i riba u ulju, dimljena riba, riblje konzerve);Jaje sa žumanjkom (najviše 2 puta tjedno, uključujući jaja koja dodajete u jela)Masno meso poput svinjetine, janjetine, guske, patke (uključujući sve iznutrice); Hladni naresci kao što su: salama, pašteta, hrenovka, slanina, masne kobasice; Pržena riba na maslacu, pohana riba, prženi škampi, kavijar, školjke, lignje
Masnoće
Biljne masti poput maslinovog ulja i uljane repiceBiljne masti kao što su: suncokretovo ulje, sojino ulje, kukuruzno ulje, ulje sjemenki grožđa (možete ga jesti samo hladno!), meki margarin (smanjeni udio masti, bez palminog ulja u sastavu)Maslac, svinjska mast, tvrdi margarin (dobiven iz palminog ulja), slanina
SlatkišiDžemovi bez šećera (po mogućnosti pripremljeni kod kuće), voćne kaše, domaći kompoti bez dodanog šećera, želei (bez dodanog šećera), tamna čokolada
Med, bijeli šećer, slatkiši koji sadrže masnoću, punjeni keksi, halva

Zaključak

U nutritivnom liječenju dijabetesa tipa II izuzetno je važno u svakodnevni život uvesti pravila zdrave prehrane. Također je važna redovita tjelesna aktivnost, koja pridonosi smanjenju kilograma.

Bibliografija:

  1. Adamska E., Bonalska B., Górska M. i wsp. Żywienie chorych na cukrzycę. Poradnik dla członków zespołu opieki diabetologicznej. W: Adamska E., Górska M. (red.). Indeks i ładunek glikemiczny diety w leczeniu cukrzycy. Biblioteka Diabetologii na co Dzień, Warszawa 2010; 19–26;
  2. Biernat J, Mikołajczak J, Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? Wrocław: Wydawnictwo MedPharm; 2008;
  3. Brand-Miller J., Thomas M., Swan V. i wsp. Physiological validation of the concept of glycemic load in lean young adults. J. Nutr. 2003; 133: 2728;
  4. Czupryniak L., Strzelczyk J. Otyłość i cukrzyca. Czy faktycznie lekarz jest bezradny? Lek. Rodz.
  5. 2003; 8 (3): 354, 356, 358, 360–362.
  6. Dzieniszewski J, Jarosz M. Choroby trzustki. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2006;
  7. Fabian W, Koziarska-Rościszewska M, Szymczyk I. Cukrzyca. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2008;
  8. Foster-Powell K., Holt S.H.A., Brand-Miller J. International table of glycemic index and glycemic load values. Am. J. Clin. Nutr. 2002; 76: 5–56;
  9. Hady-Razak H., Zbucki R.Ł., Łuba M.E. i wsp. Obesity as a social disease and the influence of environmental factors on BMI in own material. Adv. Clin. Exp. Med. 2010; 19 (3): 369–378;
  10. Heltzel P. Cukrzyca. Poznań: Rebis; 2004;
  11. Janeczko-Sosnowska E.: Cukrzyca typu 1 Wydawnictwo: Czelej; 2008;
  12. Junik R. Dieta w profilaktyce nadmiernego przyrostu masy ciała. Diab. Prak. 2011; 12 (B) 63;
  13. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2005;
  14. Krętowski A. Genomika otyłości — poszukiwanie molekularnych mechanizmów prowadzących do rozwoju cukrzycy typu 2. Diab. Prak. 2011; 12 (B): 2;
  15. Magee E. Co jeść przy cukrzycy? Warszawa: Klub dla Ciebie; 2006;
  16. Niezaj M., Szymańska-Garbacz E., Pawłowski M. i wsp. Świadomość własnej masy ciała u chorych na cukrzycę typu 2. Diab. Prak. 2011; 12 (B): 52;
  17. Otto-Buczkowska E. Cukrzyca typu 1. Wrocław: Wydawnictwo Cornetis; 2006;
  18. Pańkowska E., Szypowska A., Lipka M. Postęp w insulinoterapii i nowe spojrzenie na żywienie w cukrzycy. Prz. Lek. 2006; 63 (5): 284–286;
  19. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2011. Diab. Prak. 2011; 12 (A): 8–9.

 

Napiši komentar

Ova web stranica koristi kolačiće. Saznajte više o svrsi njihovog korištenja i promjeni postavki kolačića u vašem pregledniku. Korištenjem web mjesta pristajete na upotrebu kolačića u skladu s trenutnim postavkama preglednika. Prihvaćam Pogledaj pojedinosti

error: