Povećana kiselost u organizmu postala je moderan pojam posljednjih godina. Zaslužna je za brojne simptome koji utječu na našu svakodnevicu. Popis simptoma povećane kiselosti tijela vrlo je dugačak i sigurni smo da smo ih svi iskusili u svom životu. I premda se medicinske zajednice neprestano svađaju postoji li uopće pojam kiselosti tijela, skupina stručnjaka vjeruje da je neadekvatna prehrana koja je bogata proizvodima s visokom kiselošću, odgovorna za smanjenje našeg samopouzdanja i većine bolesti koje utječu na nas. A koje su najvažnije pretpostavke prehrane za čišćenje tijela? Saznati ćete u nastavku teksta.
Što je kiselost tijela i koji su njegovi simptomi?
Prema autorima ove teorije, povećana kiselost tijela sastoji se od nakupljanja viška kiselih metaboličkih ostataka u tijelu, što dovodi do vrlo štetne kontaminacije međustanične tekućine. Osim toga, zakiseljavanje tijela može dovesti do otvrdnjavanja crvenih stanica, uzrokujući otežani transport u kapilarama, odgovornim za prijenos vrijednih hranjivih sastojaka i za uklanjanje nečistoća nakupljenih u našem tijelu. Također se ispostavlja da, prema nekim stručnjacima, zakiseljavanje tijela (uzrokovano uglavnom neadekvatnom prehranom) dovodi do zgušnjavanja krvi, povećanja krvnog tlaka i nepravilnog protoka krvi u sustavima našeg organizma, što rezultira poremećajem njihovog funkcioniranja.
Povećana kiselost u tijelu – simptomi
Kiseli organizam nije sposoban pravilno funkcionirati. To tvrde pobornici teorije, istodobno nas osvještavajući da neadekvatna prehrana, upotreba brojnih stimulansa (uključujući pijenje alkohola, pušenje), niska tjelesna aktivnost i pijenje nedovoljne količine tekućine tijekom dana dovode do neželjenih posljedica, među kojima možemo izdvojiti:
- Česti zatvor, plinovi i probavni problemi;
- Bolovi u mišićima i zglobovima, kronični bolovi u leđima i reumatske tegobe;
- Pretjerano i nerazjašnjeno debljanje;
- Smanjena tjelesna učinkovitost, povećana razina „lošeg“ kolesterola i česte migrene;
- Gubitak kose, suha koža, prištići i lomljivi nokti;
- Karijes, pa čak i parodontoza;
- Loše raspoloženje (a u nekim slučajevima čak i depresija), problemi sa spavanjem.
Kako provjeriti je li naše tijelo zakiseljeno?
Kako provjeriti kiselost tijela? Suprotno mišljenjima, nije tako teško. Dovoljno je promatrati pojavu i stupanj gore navedenih simptoma. Uz to, u većini ljekarni lako možemo kupiti poseban test pomoću kojeg možemo izvršiti točnu dnevnu ravnotežu urina koja ukazuje na razinu zakiseljenosti tijela.
Kiselost organizma – test
Test na kiseli organizam sastoji se od pet pomjera razine pH u mokraći. Počevši od prikupljanja prvog uzorka – odmah nakon buđenja, a zatim još četiri uzorka u intervalima od nekoliko sati. Rezultati gornjeg eksperimenta mogu se lako pročitati.
NEMA KISELOSTI U ORGANIZMU – takvi će se rezultati dobiti ako naša krivulja (stvorena na temelju rezultata pH iz prikupljenih uzoraka urina) pokaže značajne fluktuacije indeksa kiselosti.
KISELOST U ORGANIZMU – ovaj rezultat možemo protumačiti na temelju krivulje koja se lagano raste.
Utječe li prehrana na kiselost organizma?
Prema teoretičarima, to prehrana koju koristimo uglavnom utječe na zakiseljavanje tijela. Općeniti podaci u vezi s zakiseljavanjem ukazuju da je za uzrokovanje ovog stanja u ljudskom tijelu odgovorno:
- Konzumiranje prevelike količine životinjskih bjelančevina (uključujući crveno meso, mlijeko i jaja);
- Premala količina svježeg voća i povrća tijekom dana;
- Konzumiranje prevelikih količina pšeničnog brašna i bijelog šećera;
- Konzumiranje prevelike količine obrađene hrane, uključujući umake, slatkiše i slane grickalice.
Kako bi se utvrdile točne nutritivne indikacije, stručnjaci koji se bave temom zakiseljavanja tijela razvili su posebne tablice na temelju kojih lako možemo razlikovati alkalne i kisele proizvode.
Što povećava a što smanjuje kiselost u organizmu- tablica
NAJPOPULARNIJI PREHRAMBENI PROIZVODI PODIJELJENI NA KISELE I ALKALNE |
||
---|---|---|
Lp. | Kisela hrana | Alkalna hrana |
1. | Sir Camembert, sir Emmental, parmezan, svježi sir i krem sir | Jogurt, mlaćenica, kozje mlijeko, ovčje mlijeko, kravlje mlijeko (obrano) |
2. | Svinjetina, guska, teletina, iznutrice, junetina i perad | Bijeli grah (svježi), zeleni grašak (svježi), buča, kupus, kelj, hren, luk, gljive, rajčica, rotkvica |
3. | Lješnjaci, orasi, kikiriki | Lubenica, jabuka, kruška, jagode, brusnice, ananas, naranče, kupine, šljive, datulje, maline, breskve, bademi, sjemenke suncokreta |
Također je vrijedno spomenuti da, prema pristalicama teorije zakiseljavanja tijela, sljedeće stvari također utječu na izazivanje nuspojava:
- Premalo tjelesne aktivnosti; i
- Pretjerani stres u svakodnevnom životu.
Dijeta za smanjenje kiselosti u tijelu – opći principi
Dijeta za smanjenje kiselosti u tijelu uglavnom se temelji na načelima zdrave prehrane. Stoga je nužno pridržavati se sljedećih pravila za vraćanje odgovarajuće razine pH.
Prvo: Ograničite konzumaciju životinjskih bjelančevina i zamijenite ih biljnim proizvodima (npr. sojom) koji vam mogu pružiti odgovarajuću opskrbu hranjivim sastojcima;
Drugo: Izbjegavajte konzumaciju zasićenih masnih kiselina, koje se između ostalog nalaze u maslacu, svinjskoj masti i masnom mesu. Umjesto toga odaberite prirodne biljne masti poput uljane repice ili lanenog ulja;
Treće: Isključite konzumaciju slatkiša u bilo kojem obliku iz prehrane. Umjesto toga unosite svježe voće te voćne i povrtne koktele koji će učinkovito očistiti vaše tijelo;
Četvrto: Kad jedete obroke, ne zaboravite o temeljitom žvakanju, zahvaljujući čemu će se lakše i brže probaviti, istodobno smanjujući rizik od trajnih probavnih simptoma (npr. žgaravice);
Peto: Potpuno izbacite iz prehrane alkohol, kavu i cigarete, zahvaljujući čemu ne samo da ćete smanjiti kiselost u tijelu, već i značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti u budućnosti;
Šesto: Svaki dan vježbajte najmanje 30 minuta umjerenog intenziteta. U ljetnim mjesecima uživajte u lijepom vremenu i idite u duge šetnje šumom ili kratko trčanje u parku;
Sedmo: Ograničite udio stresa u svakodnevnom životu, ne prepuštavajte se osjećajima, koristite tehnike opuštanja i, ako je moguće, što češće se odmarajte okruženi prirodom i ljudima koji su Vam dragi i koji su prema Vama ljubazni;
Osmo: Ne zaboravite o pravilnoj hidraciji tijela. Odustanite od gaziranih i zaslađenih pića. Umjesto toga odaberite vodu s malo minerala (karakterizira ju mala količina natrija);
Deveto: Ne zaboravite redovno jesti obroke u redovitim razmacima. Zahvaljujući tome, ne samo da ćete smanjiti rizik od zakiseljavanja tijela, već ćete također moći održavati stalnu razinu glukoze u krvi, a time i smanjiti rizik od dijabetesa tipa II u budućnosti.
Koja pića se mogu konzumirati tijekom dijete koja očišćava organizam?
Ako želite napraviti detoks vašem organizmu, odaberite čistu, filtriranu vodu. Umjesto crnog ili voćnog čaja, pijte biljni čaj (list breze, maslačak) ili zeleni čaj. Dok se pridržavate ove dijete, dopušteno je piti male količine stolnog crnog vina i gorkog piva.
Koji se začini mogu koristiti tijekom dijete za smanjenje kiselosti u organizmu?
Zaboravite na sol, umjesto toga koristite začine poput kurkume, mažurana, kajenskog papra i đumbira.
Dijeta za smanjivanje kiselosti tijela – jelovnik za cijeli tjedan
Dijeta za smanjivanje kiselosti tijela uglavnom se temelji na načelima zdrave prehrane. Pretpostavlja, da bi naši obroci trebali sadržavati više svježeg povrća i voća (najmanje 50% obroka) i mnogo manje visoko prerađenih proizvoda i masnog mesa. Na temelju ovih smjernica pripremljen je sedmodnevni jelovnik zahvaljujući kojem ćemo se ne samo osjećati bolje, već ćemo očistiti svoj organizam.
JAK ODKWASIĆ ORGANIZM - PRZEPISY | |||||
---|---|---|---|---|---|
Dan | I Doručak | II Doručak | Ručak | Međuobrok | Večera |
I | 1 kriška raženog kruha s dodatkom kozjeg sira i salatom od svježih cherry rajčica i klica brokule. Za piće: čaša vode s 2 kriške limuna | Voćna salata od jabuka, krušaka i suhih brusnica, prelivena prirodnim jogurtom i posuta sjemenkama suncokreta. Za piće: zeleni čaj bez šećera (kuhan na temperaturi ne većoj od 70C) | Losos kuhan na pari s dodatkom kuhanih šparoga. Za piće: čaša filtrirane vode s dodatkom leda i listova mente | Pečena jabuka s cimetom i grožđicama. Za piće: čaj od kamilice | Salata od cikorije, cherry rajčice, zelenog krastavca, klica brokule i sjemenki bundeve, prelivena nježnim umakom od limuna i začinskog bilja. Za piće: čaša vode s dodatkom listova metvice i kriške limuna |
II | Prirodni jogurt sa svježim borovnicama, jagodama i zobenim pahuljicama. Za piće: čaša vode s 2 kriške limuna | Koktel od svježeg voća (banane, marelice i maline) s dodatkom sojinog mlijeka. Za piće: zeleni čaj s ledom i 1 kriška grejpa | Kotleti od slanutka s aromatičnom salatom od rukole, nara i prženih badema. Za piće: čaša filtrirane vode | Proso s dodatkom suhih šljiva i malo meda. Za piće: nježni čaj od kopra | Pečena zelena paprika punjena rajčicom, kozjim sirom i timijanom. Za piće: čaša filtrirane vode s dodatkom listova metvice |
III | Pahuljice od prosa s kokosovim mlijekom, suhim goji bobicama i bananom. Za piće: čaša filtrirane vode s 2 kriške limuna | Voćna salata (ananas, borovnice i naranče) prelivena prirodnim jogurtom s kokosovim pahuljicama. Za piće: zeleni čaj | Pečena cvjetača sa svježom salatom, rotkvicom, rajčicom i vlascem. Za piće: nježni čaj od kopra | Voćni mousse (jagoda-malina) s dodatkom male količine šlaga. Za piće: čaša vode s ledom i listićima mente | Povrće pripremljeno na pari (mrkva, cvjetača, tikvice) uz dodatak male količine (približno 50 g) smeđe riže. Za piće: topli čaj od mente |
IV | 1 Kriška raženog kruha s dodatkom sojine paste, svježih rajčica cherry i cikorije. Za piće: čaša filtrirane vode s 2 kriške limuna | Voćni koktel (kupine, jagode, borovnice) s malom količinom prirodnog jogurta. Za piće: zeleni čaj s dodatkom jagoda, limuna i nekoliko kockica leda | Mladi zeleni kupus s dodatkom prženih lisičica i male količine heljde. Za piće: slabi čaj od mente | 1 komad kolača od mrkve (pečen bez upotrebe biljnih masti) s dodatkom oraha. Za piće: čaša filtrirane vode s listićima mente | Salata od svježeg špinata, cherry rajčice i tofua s roštilja. Za piće: slabi čaj od breze |
V | Prirodni jogurt sa svježim jabukama, kruškama i grožđicama. Za piće: čaša filtrirane vode s 2 kriške limuna | Voćni mousse (jagoda, kivi, banana) s dodatkom nekoliko kockica leda, ukrašen svježim listićima mente. Za piće: ohlađeni zeleni čaj s grejpom | Komad pilećih prsa kuhanih na pari s dodatkom svježeg zelenog graška, pržene mrkve i cvjetače. Za piće: čaša filtrirane vode s dodatkom metvice | Domaći žele od jagoda. Za piće: čaj od maslačka | Salata od kuhane cikle s ribanim češnjakom, maslinovim uljem i malom količinom prirodnog meda. Za piće: čaša filtrirane vode s dodatkom limuna i listova mente |
VI | Zobene pahuljice s dodatkom svježeg voća (borovnice, breskva i jagode) s malo kokosovih pahuljica. Za piće: čaša filtrirane vode s 2 kriške limuna | Mješavina suhog voća: šljiva, marelica i grožđica s malom količinom badema. Za piće: zeleni čaj s jagodama, grejpom i nekoliko kockica leda | Pečeni file smuđa sa salatom od mladog špinata, pečenim cherry rajčicama i malom količinom kozjeg sira prelivenog s malo lanenog ulja. Za piće: čaša filtrirane vode | Koktel od voća i povrća (s keljem, jabukama i narančama). Za piće: slabi čaj od kamilice | Krem juha od mrkve s prženim sjemenkama suncokreta. Za piće: čaša vode sa svježim voćem i listićima mente |
VII | Kajgana od dva jaja s dodatkom rajčice, svježeg vlasca, uz to kriška raženog kruha. Za piće: čaša filtrirane vode s 2 kriške limuna | Domaći sladoled od kokosa sa svježim voćem: jagodama, kupinama, malinama i borovnicama. Za piće: slaba kava od žitarica s malom količinom kozjeg mlijeka | Pečena pačja prsa u nježnom umaku od brusnice s pečenim krumpirom i timijanom. Za piće: čaša filtrirane vode sa smrznutim voćem (npr. maline ili jagode) | Koktel od povrća (kelj, jabuka i mrkva). Za piće: slabi čaj od mente | Patlidžani punjeni rajčicom, kozjim sirom, timijanom i prženim sjemenkama suncokreta. Za piće: mala čaša stolnog vina i čaša filtrirane vode |
Ostale metode uklanjanja kiseline iz tijela
U vezi s rastućom popularnošću teorije zakiseljavanja tijela, povećava se i broj rješenja usmjerenih na obnavljanje ispravne kiselinsko-bazne ravnoteže. Najzanimljiviji od njih predstavljeni su u sljedećem dijelu članka.
Prvo: DETOKSIKACIJA ORGANIZMA LIMUNOM
Mnoge popularne TV i internetske zvijezde dijele svoje metode održavanja lijepe figure i zdrave kože. Među njima nalazimo informaciju da je prvo piće zvijezda tijekom dana, čaša tople vode s limunom. Međutim, može li limun (jer je kiseo) zapravo smanjiti razinu kiselosti u našem tijelu? Ispada da čaša vode s limunom može biti ne samo vrijedan izvor vitamina C, već i antioksidans koji štiti naše tijelo od štetnih učinaka. Uz to, ovaj napitak podržava rad probavnog sustava i učinkovito čisti naše tijelo od viška štetnih toksina. Međutim, ne zaboravite popiti ovaj napitak 30 minuta prije planiranog doručka.
Drugo: KAKO SMANJITI KISELOST ORGANIZMA SODOM BIKARBONOM
Prema mnogim pobornicima teorije o kiselosti u organizmu, soda bikarbona može biti učinkovit lijek u borbi protiv ovog problema. Uz to, pijenje malih količina sode bikarbone (oko 1 ravne žličice) u kombinaciji s filtriranom vodom može utjecati, između ostalog: na poboljšanje probavnih procesa, smanjenje upale grla, ublažavanje simptoma žgaravice i neugodnog zadaha.
Treće: SMANJENJE KISELOSTI TIJELA – TABLETE
Porast zanimanja o teoriji kiselosti organizma izazvao je popriličnu pomutnju na farmaceutskom tržištu. Stoga se proizvođači lijekova nadmašuju u idejama za izum učinkovitih tableta koje će postupak smanjenja kiselosti tijela učiniti još lakšim. Međutim, treba imati na umu da je za postizanje potpunih učinaka najbolje koristiti i preporučeni lijek i održavanje preporuka alkalne prehrane (koja uklanjanja kiseline od tijela).
Bibliografija:
- Adeva M. M., Suto G.: Diet – induced metabolic acidosis. Clin Nutr. 2011; 30(4): 416 – 421;
- Buclin T., Cosma M., Appenzeller M i wsp.: Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporos Int 2001;12:493–9;
- Deriemaeker P., Aerenhouts D., Hebbelinck M., Clarys P.: Nutrient based estimation of acid-base balance in vegetarians and non – vegetarians. Plant Foods Hum Nutr. 2010; 65(1): 77 – 82;
- Fenton T. R., Huang T.: Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open 2016; 6: e010438. doi:10.1136/ bmjopen-2015-010438;
- Reddy S. T., Wang C. Y., Sakhaee K. i wsp.: Effect of low-carbohydrate high-protein diets on acid-base balance, stone-forming propensity, and calcium metabolism. American Journal of Kidney Diseases. 2002; 40, no. 2, pp. 265– 274, 2002;
- Schwalfenberg G. K.: The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? Journal of Environmental and Public Health. 2012; 7: doi:10.1155/2012/72763.