Početna stranica Zdravlje Proširene vene – kako ih liječiti, zbog čega nastaju i kako ih spriječiti?

Proširene vene – kako ih liječiti, zbog čega nastaju i kako ih spriječiti?

by Tea Mlinarević
młoda kobieta na plaży

Zbog činjenice da se sve veći broj ljudi bori s tim problemom, u ovom članku odlučili smo skupiti najvažnije informacije o proišrenim venama i kroničnoj venskoj insuficijenciji. Koji su njihovi uzroci i kako ih spriječiti? Odgovore na ova i druga pitanja pronaći ćete u nastavku ovog članka. 

Kronička venska insuficijencija – što je to?

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj s problemom kroničke venske insuficijencije bori čak do 50% žena i 40% muškaraca (međutim, ti su podaci podložni čestim promjenama).Ovu bolest karakterizira skup simptoma koji su izravno povezani sa smanjenim protokom krvi iz donjih udova do srca. Unatoč činjenici da su najčešća posljedica ovog poremećaja ružan izgled proširenih vena nogu (npr. karakteristične proširene vene ispod koljena). Nepravilno liječenje ili izostanak terapije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, a time i do značajnog smanjenja osjećaja zadovoljstva u životu. Među karakterističnim stadijima ovog poremećaja možemo izdvojiti:

 • Paučinaste vene – kapilari (male promjene na nogama, obično plave ili blago ljubičaste boje)
 • Otekline (najčešće zahvaćaju stopala ili listove)
 • Proširene vene (opisano u nastavku);
 • Pojava kožnih promjena i promjena boje kože (plava ili ljubičasta boja kože na mjestima koja su zahvaćena bolešću vena)
 • Čirevi na nogama (što može dovesti do invaliditeta)

Proširene vene na nogama – što bismo trebali znati o njima?

Proširene vene noga najčešći su ali ujedno i najbolje proučeni oblik kronične venske bolesti. Zbog njihovog izgleda možemo ih podijeliti na:

 • Proširene duboke vene – karakterizira izraženo širenje i stvaranje sinusa unutar glavnog zaliska safenske vene, kao i u maloj safenskoj veni i u venskim zaliscima smještenim u neposrednoj blizini gore spomenutih vena;
 • Retikularne proširene vene – karakterizira širenje vena u potkožnom tkivu. Za razliku od proširenih dubokih vena, oni nisu povezani s glavnim venskim zaliscima; 
 • Proširene vene – karakterizira širenje intradermalnih vena. Takve promjene su obično veličine od 1 do 2 mm i pacijenti ih često zanemaruju. 

Prema definiciji, proširene vene donjih udova (npr. proširene vene na stopalima) predstavljaju trajno proširene površinske vene, koje se pojavljuju u obliku ispupčenja s plavom ili blago ljubičastom bojom. Najčešće se pojavljuju kada dugo stojimo, šetamo ili sjedimo. 

Proširene vene donjih udova – simptomi i dijagnoza

Proširene vene na nozi ili na nogama nisu samo estetski problem, već također značajno utječu na kvalitetu života pacijenta. Najčešći simptomi ove bolesti su: oticanje oko gležnjeva, kao i cijelih stopala, osjećaj pečenja i „pulsiranja” u nogama i nekontrolirani grčevi u nogama. Dijagnoza proširenih vena donjih udova je složen proces koji uključuje opsežni intervju s pacijentom i klinički pregled. Liječnik koji pregledava pacijenta treba otkriti ima li pacijentova obitelj (ili je imala) bolesti venskog sustava. Uz pregled donjih udova, trebao bi procijeniti i cijelo tijelo pacijenta. Ovaj se postupak obično izvodi i stojeći i sjedeći. Spomenuti pregled također se nadopunjuje ultrazvukom pomoću Doppler efekta

Proširene vene u trudnoći

Proširene vene izuzetno su čest problem tijekom trudnoće. Ispada da do 70% žena doživi proširenje safenskih i malih safenskih vena (bez simptoma proširenih vena). Uz to, kod gotovo 50% žena dolazi do bolnog oticanja gležnja, a kod 20% se pojavljuju proširene vene u vaginalnom dijelu (u većini slučajeva prolazne)

Proširene vene donjih udova – što ih uzrokuje?

spacer po plażyUzrok proširenih vena je slabo funkcioniranje venskih zalistaka, a u nekim slučajevima i njihov nestanak. To je uzrok za djelomično vraćanje krvi koja teče od nogu do srca. Kao rezultat, krv se počinje nakupljati u venama, što dovodi do širenja venskih zidova i stvaranja vidljivih proširenih vena. 

U zdravom zalisku – krv teče prema gore u smjeru srca i zalistak se zatvara, sprečavajući tako povratni protok. 

W chorej zastawce – krv teče prema gore u smjeru srca, ali se ventil ne zatvara, što uzrokuje povratni protok i stagnaciju krvi u krvnim žilama. 

Proširene vene na nogama – što doprinosi njihovom nastanku?

Tijekom brojnih testiranja i kliničkih opažanja izdvojeni su brojni čimbenici rizika koji pridonose razvoju proširenih vena donjih udova (VTE). Najvažniji od njih predstavljeni su u tablici ispod. 

Najvažniji od njih predstavljeni su u tablici ispod. 
VRSTA ČIMBENIKAUTJECAJ NA STVARANJE PROŠIRENIH VENA
SpolProširene vene donjih udova mnogo se češće dijagnosticiraju u žena nego u muškaraca.
DobUčestalost pojave kroničnih venskih bolesti kao i proširenih vena donjih udova povećava se s dobi pacijenta. Na temelju istraživanja uočeno je da se problem proširenih vena javlja gotovo 6 puta češće kod osoba starijih od 60 godina nego kod suvremenih 30-godišnjaka.
Strana tijelaDonedavno se vjerovalo da lijeva noga ima predispozicije za proširene vene. To je objašnjeno češćim pritiskom lijeve bedrene vene na lijevu nogu, jer je desna bedrena (zajednička) arterija zbog križanja s lijevom trebala biti odgovorna za izazivanje pritiska. Ipak, najnovije analize i klinička ispitivanja pokazuju da ne postoje statistički značajne razlike između učestalosti proširenih vena na desnoj i lijevoj nozi.
TrudnoćaTrudnoća je često početak kronične venske bolesti. Klinička ispitivanja pokazuju da veću vjerojatnost da će se boriti s problemima proširenih vena imaju žene koje su rodile dijete. Štoviše, na razvoj ove bolesti utječe ne samo broj trudnoća već i duljina intervala između poroda.
Genetičke predispozicije
Prisutnost kronične venske bolesti u obiteljskoj anamnezi značajno utječe ne samo na povećani rizik od pojave simptoma ove bolesti u određenog bolesnika, već i na pojavu simptoma poremećaja u ranijoj dobi (18-20 godina)


Kronična venska insuficijencija – simptomi
Između ostalih čimbenkai rizika koji značajno utječu na stvaranje proširenih vena donjih udova možemo izdvojiti:
sjedilački način života, dugo stajanje, česti zatvor, pretilost, neadekvatna prehrana, nošenje preuske odjeće, poremećaji u radu endokrinog sustava, često izlaganje visokim temperaturama, pušenje i dugotrajna upotreba kontracepcijskih tableta.

Promjene na venama na nogama lako se vide golim okom. Ipak, to nije samo estetski problem, već su i uzrok brojnih tegoba koje utječu na svakodnevno funkcioniranje čovjeka. Među najčešćim simptomima možemo izdvojiti: bolovi (najčešće boli oko gležnjeva) koji se smanjuju tijekom hodanja, osjećaj umora i teških nogu, vidljivo oticanje gležnjeva, noćni grčevi, trajni svrbež unutar promjena, pa čak i pojava osipa i promjena boje kože tamo gdje nastaju proširene vene. Karakteristična za proširene vene je činjenica da se tegobe obično pojačavaju u sjedećem ili stojećem položaju. Povećanje tjelesne aktivnosti smanjuje bol i vidljivost oteklina. Simptome također možete ublažiti prolijevanjem hladne vode preko donjih udova. 

bieg po plaży

Kronična venska insuficijencija – posljedice neodgovarajuće terapije ili izostanak liječenja

otekline i kožne promjene i venske čireve. Posljedica nepravilnog liječenja je pojava otekline, kao i starosti pacijenta. Kožne promjene i čirevi jedan su od najnaprednijih oblika kronične venske insuficijencije. Kako bolest napreduje, otekline se stvrdnjavaju i koža gubi elastičnost. Koža prima smeđe- ljubičastu boju koja se postupno počinje povećavati, s vremenom postaje tamnija i prekrivena vidljivim mjehurićima s tekućinom. Kao rezultat ovog procesa, potkožno tkivo počinje atrofirati, a na mjestima posjekotina pojavljuju se teško zacjeljujući čirevi s izlučujućim sekretima. Ovaj stupanj bolesti ne samo da značajno smanjuje pokretljivost pacijenta, već može dovesti i do infekcija opasnih za život. 

 

Proširene vene na nogama – kojem liječniku se obratiti?

Za odgovarajući terapijski tretman potrebno je konzultirati vaskularnog kirurga ili angiologa. Ti će stručnjaci moći pravilno prepoznati stadij bolesti, utvrditi njezin vjerojatni uzrok i predložiti odgovarajuću metodu njezinog liječenja. 

Proširene vene – liječenje

Liječenje proširenih vena na nogama treba prilagoditi stadiju bolesti i individualnim potrebama pojedinca (uključujući popratne bolesti, lijekove, dob pacijenta). Među najčešće korištenim metodama možemo pronaći kompresivne, farmakološke i kirurške. Svaka metoda će biti opisana dalje u članku. 

Liječenje proširenih vena – kompresivna terapija

badanie stópKompresivna terapija sastoji se od upotrebe kompresivnih materijala prilagođenih pacijentovim potrebama. I trake i čarape s promjenjivom silom pritiska donose dobre rezultate u liječenju kronične venske insuficijencije. Ova je metoda vrlo jednostavna i sigurna za pacijenta. Ipak, nije u stanju eliminirati nastale proširene vene, već samo smanjuje simptome i smanjuje rizik od komplikacija. Međutim, vrijedi znati da se očekivani rezultati liječenja mogu postići samo ako se čarape (ili trake) nose redovito i na odgovarajući način. Ova vrsta terapije nije preporučena kod sljedećih pojava:

 • Aateroskleroza donjih udova; 
 • Prisutnost vidljivih promjena na koži (uključujući čireve, ekceme, otvorene rane)
 • Deformacija zglobova i krivi prsti; 
 • Povećane degenerativne promjene u donjem dijelu kralježnice (sprječavajući pravilnu primjenu kompresivnih materijala)

Kompresivna terapija također može donijeti dobre rezultate u kombinaciji s pravilno odabranom farmakoterapijom. Takav tretman može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta umanjujući svakodnevne bolove. 

Kako se riješiti proširenih vena – farmakološke metodee

Tablete na proširene vene i druge oblike kronične venske insuficijencije uobičajena su metoda terapijskog liječenja. Najčešća skupina lijekova su proizvodi biljnog podrijetla, uključujući bioflavonoide. Ti se spojevi koriste i sami i u kombinaciji s drugim metodama liječenja (npr. kompresivnom terapijom). Diosmin i hesperidin imaju blagotvoran učinak na poboljšanje tonusa krvnih žila, smanjenje njihove propusnosti, kao i poboljšanje mikrocirkulacije. U liječenju kronične venske insuficijencije koriste se i drugi pripravci biljnog podrijetla, uključujući rutin, oksirutin i trokesrutin. Uz to se često koriste ekstrakti kestena. Njihovo djelovanje smanjenje propusnost kapilara, što omogućava zaustavljanje iscjedka i vidljivo minimalizira oticanje. Uzimanjem odgovarajućih lijekova također je moguće poboljšati elastičnost krvnih žila. Kalcijev dobesilat Kalcijev dobesilat. Njegovo djelovanje temelji se na izravnom utjecaju na strukturu endotijela. Ovaj lijek smanjuje propusnost kapilara i povećava njihovu otpornost na mehanička oštećenja (čime minimalizira rizik od izlučivanja). Uz to, kalcijev dobesilat poboljšava mikrocirkulaciju, povećava napetost stijenki vena i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka kao i stagnaciju krvi. Sve gore spomenute metode učinkovite su i kod proširenih vena i kod drugih oblika kronične venske insuficijencije. 

plaża z górami w tle

Proširene vene – uklanjanje neinvazivnim metodama

Kada farmakološko liječenje i kompresivna terapija ne donose očekivane rezultate, korisni mogu biti neinvazivni postupci, poput laserske terapije i skleroterapije. Intravenska laserska terapija neinvazivna je kirurška metoda nove generacije. Zahvaljujući toj metodi postoji mogućnost zatvaranja proširenih vena i značajnog smanjenja njihove vidljivosti. Postupak se obično izvodi u lokalnoj anesteziji i uključuje umetanje posebnog optičkog vlakna u unutrašnjost vene, što omogućuje njeno zatvaranje. 

Lasersko uklanjanje proširenih vena – cijena ovog tretmana ovisi i o veličini promjene i o cjeniku klinike u kojoj smo se odlučili liječiti. Ipak, srednji trošak ovog tretmana je otprilike 5000kn. 

Skleroterapija (liječenje obliteracijom) – postupak ubrizgavanja sklerotične tekućine u vene, pri čemu uzrokuje oštećenje unutarnjeg zida vene. Ovaj je postupak usmjeren na izazivanje upale, koja zauzvrat dovodi do fuzije vene, a time i postupnog nestajanja vidljivosti proširenih vena. Ova metoda se najčešće koristi za paučinaste i retikularne vene. 

Proširene vene – kirurško liječenje

Operacija proširenih vena najčešće se izvodi u naprednim slučajevima kronične venske insuficijencije, u situaciji kada i kompresivna terapija i farmakološke metode ne donose očekivane rezultate. Među najčešćim (kirurškim) metodama liječenja proširenih vena možemo razlikovati flebektomiju.

Flebektomija (kirurško liječenje) – mehaničko uklanjanje neučinkovite safenske vene. Ova se kirurška metoda vrlo često koristi u liječenju kronične venske insuficijencije. Flebektomija, unatoč visokoj učinkovitosti, nosi mogućnost komplikacija, među kojima možemo razlikovati postoperativne infekcije rana i ekstravazaciju krvi (što rezultira pojavom brojnih modrica). Dodatna posljedica ovog liječenja je dug oporavak, što u slučaju nekih ljudi može imati negativne psihološke posljedice. 

śniadanie w łóżku

Proširene vene – kako spriječiti a ne liječiti?

U prevenciji proširenih vena izuzetno je važno poštivati ​​pravila zdravog načina života. Tijekom dana nogama treba dati potrebnu količinu vježbanja (što je više moguće). Kada radite u sjedećem položaju, vrijedi kružiti stopalima ili aktivirati mišiće potkoljenice (npr. Stojeći na prstima). Među ostalim aktivnostima usmjerenim na smanjivanje pojave bolnih proširenih vena u budućnosti, možemo istaknuti:

 • Izbjegavajte nošenje preuske odjeće; 
 • Slijedite principe zdrave prehrane; 
 • Nosite udobne cipele (potpetice od 3-4 cm)
 • Redovita tjelovježba (uključujući: trčanje, biciklizam, plivanje)
 • Dosljedno se pridržavajte medicinskih preporuka; 
 • Često mijenjajte položaj tijela;
 • Izbjegavajte nošenje visokih peta; 
 • Polijevajte noge hladnom vodom;
 • Često masirajte noge ili ih držite visoko (npr. dok gledate televiziju).
 • Osim toga, postoje razni dodaci, ali njihova učinkovitost nije jednoznačna, pozivamo vas da pregledate recenzije Varicorin tableta, za proširene vene koje možete pronaći na Uroda-zdrowie.

Zaključak

Kronična venska insuficijencija ozbiljan je problem ne samo kod starijih osoba. Sjedilački način života i neadekvatna prehrana (bogata zasićenim mastima i slatkišima) dovode do povećanja epidemije pretilosti, koja je jedan od glavnih uzroka proširenih vena. Stoga svaki dan pokušajte ispuniti ne samo tjelesnom aktivnošću, već i zdravom prehranom bogatom svježim povrćem i voćem. 

Bibliografija:

 1. Agu O., Hamilton G., Baker D.M. i wsp.: Endothelin Receptors in the Aetiology and Patophysiology of Varicose Veins. Eur. J. Vasc. Endovasc. Surg. 2002, 23 (2), 165-171;
 2. Bhutia S. G., Balakrishnan A., Lees T.: Varicose veins. J. Perioper.Pract. 2008, 18 (8), 346-353;
 3. Bovin P, Cornu-Thenard A, Charpak Y. Pregnancy-induced changes in lower extremity superficial veins: an ultrasound scan study. J Vasc Surg. 2000, 32, 570-574;
 4. Cesarone M.R., Belcaro G., Pellegrini L. i wsp.: Venoruton vs Daflon: Evaluation of Effects on Quality of Life in Chronic Venous Insufficiency. Angiology 2006, 57 (2), 131-138;
 5. Ducasse E., Giannakakis K., Speziale F. i wsp.: Association of Primary Varicose Veins with Dysregulated Tein Wall Apoptosis. Eur. J. Vasc. Endovasc. Surg. 2008, 35 (2), 224-229;
 6. Eberhardt R.T., Raffetto J.D. Chronic venous insufficiency. Circulation, 2005, 111(18), 2398-2409;
 7. Eklof B., Rutherford R.B., Bergan J.J.et al. Revision of the CEAP classification for chronic venous disorders: consensus statement. J Vasc Surg, 2004, 40(6), 1248-1252;
 8. Frank V.T. Varicose Veins: Evaluating Modern Treatments With Emphasis on Powered Phlebectomy for Branch Varicosities. Wakefield Interv Cardiol, 2012, 4, 527-536;
 9. Hirsch S.A., Dillavou E.: Options in the Management of Varicose Veins, 2008. The J. Cardiovasc. Surg. (Torino) 2008, 49 (1), 19-26;
 10. Kaur C., Sarkar R., Kanwar A.J. i wsp.: An Open Trial of Calcium Dobesilate in Patients with Venous Ulcers and Stasis Dermatitis. Int. J. Dermatol. 2003, 42 (2), 147-152;
 11. Nicolaides A.N.: From Symptoms To Leg Edema: Efficacy of Daflon 500 mg. Angiology 2003, 54 Suppl 1, S33-S44;
 12. Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN). Management of chronic venous leg ulcers. A national clinical guideline, 2010;

Napiši komentar

Ova web stranica koristi kolačiće. Saznajte više o svrsi njihovog korištenja i promjeni postavki kolačića u vašem pregledniku. Korištenjem web mjesta pristajete na upotrebu kolačića u skladu s trenutnim postavkama preglednika. Prihvaćam Pogledaj pojedinosti

error: