Početna stranica Zdravlje Što je hrkanje, kako se boriti s hrkanjem i kako spriječiti pojavu hrkanja prirodnim metodama

Što je hrkanje, kako se boriti s hrkanjem i kako spriječiti pojavu hrkanja prirodnim metodama

by Marin Bubalo
sposoby na chrapanie

Procjenjuje se da problem hrkanja zahvaća čak 1 milijun Hrvata. Ova česta pojava, iako se čini da samo ometa spavanje našeg partnera, zapravo može biti simptom ozbiljne bolesti poput apneje u snu. Srećom, u većini slučajeva glasno hrkanje ne predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju i životu i može se ono riješiti prirodnim metodama. Kako prepoznati kada problem apneje u snu se odnosi baš na nas i kako napokon mirno spavati? O tome u nastavku članka.

Nekoliko riječi o snu i disanju

San je fiziološko stanje u kojem svatko od nas provodi gotovo trećinu svog života. San nam je neophodan za pravilno funkcioniranje. Njegov dugoročni nedostatak može prouzročiti niz negativnih posljedica za naše zdravlje, pa čak i predstavljati stvarnu prijetnju ljudskom životu. Tijekom spavanja odvijaju se mnogi važni procesi. Primjerice, sintetiziraju se neurotransmiteri, izlučuju se hormoni odgovorni za regulaciju metaboličkih i imunoloških procesa i obnavljaju metaboličke rezerve mozga. Ipak, za većinu organa san je i dalje stanje mirovanja. 

San se sastoji od 2 faze:

 • Faza nREM (sporo kretanje oka), sastavljena od tri stadija N1, N2 (koja predstavljaju lagani san) i N3 (koji predstavljaju duboki san); i
 • Faza REM (brzo kretanje oka). 

Disanje tijekom spavanja ovisi o fazi u kojoj se trenutno nalazimo. Tijekom laganog sna promjene u minutnoj ventilaciji nisu značajne. Ipak, minutna ventilacija smanjuje se tijekom dubokog sna. Promjene se događaju u REM fazi, tijekom koje disanje postaje nepravilno te se izmjenjuju faze pojačanog i usporenog disanja. U ovoj fazi također može nastupiti apneja u spavanju.

Poremećaji disanja tijekom spavanja – podjela

Poremećaji disanja tijekom spavanja, opisani kraticom ZOCS, čine skupinu bolesti među kojima možemo izdvojiti:

 • Centralna apneja za vrijeme spavanja (CBS); 
 • Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja (OSA);
 • Sindrom hipoventilacije / hipoksemije spavanja;
 • Sindrom hipoventilacije / hipoksemije spavanja povezan s drugim bolestima; 
 • Ostali poremećaji disanja tijekom spavanja. 

Najčešćim od gore spomenutih poremećaja je opstruktivna apneja za vrijeme spavanja, čiji je simptom, između ostalog, glasno hrkanje.

Što je hrkanje i koji su njegovi uzroci?

Hrkanje noću, iako se većini nas čini samo malim problemom, velika je nelagoda, kako za ljude koji se s tim bore, tako i za njihove obitelji. Buka koja nastaje poremećenim disanjem može biti glasna čak 70 decibela! Ovo je glasnoća u usporedbi s onom koju doživljavamo kada hodamo prometnom ulicom. 

Uzroci hrkanja

Gore navedena pojava klasificirana je kao poremećaj disanja tijekom spavanja. Uzroci hrkanja mogu biti različiti, ali među najčešćima možemo izdvojiti opuštene mišiće u grlu, uključujući meko nepce. Zatim zrak koji struji tijekom disanja uzrokuje titranje ovih struktura, stvarajući tako zvukove koji su karakteristični i nisu baš ugodni za osobe koje to slušaju. Međutim, hrkanje je mučno ne samo za ukućane osobe koja hrče. Ovaj poremećaj uzrokuje i niz drugih simptoma koji mogu smanjiti kvalitetu ljudskog života. Među njima možemo izdvojiti:

 • Pospanost; 
 • Razdražljivost; 
 • Učestali osjećaj umora; i
 • Česte glavobolje. 

Osim toga, ispostavlja se da je često buđenje tijekom spavanja (uzrokovano glasnim hrkanjem) odgovorno za smanjenje kvalitete sna, a time i smanjenje njegove učinkovitosti, što izravno utječe na koncentraciju tijekom dana i smanjenje tolerancije na stres. 

Među ostalim uzrocima hrkanja možemo izdvojiti:

 • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost;
 • Neprikladan položaj tijela tijekom spavanja; 
 • Začepljenje nosa uzrokovano: upalom, alergijom, zakrivljenošću nosne pregrade, polipima; 
 • Hipertrofija nepčanog tonzila; 
 • Pretjerano konzumiranje alkohola. 

Hrkanje u hrvatskim domovima

Jeste li znali da se problem hrkanja pojavljuje u oko 35% hrvatskih domova? Ispada da se čak i svaki peti Hrvat bori s tim poremećajem, a svaka treća osoba možda toga nije ni svjesna. Najčešće hrču Hrvati koji su napunili 50 godinu života. Međutim, to može utjecati i na djecu. Prema statistikama, muškarci hrču puno češće (ili im je to lakše priznati). Kao što je već spomenuto, hrkanje ne pogađa samo pojedince već i cijelu njihovu obitelji. Nekada nismo u stanju izdržati buku koju stvara osoba koja hrče često dovodi do smanjenja efikasnosti spavanja partnera, a time i njegove razdražljivosti. U nekim situacijama ovaj problem može biti toliko problematičan da se supružnici odluče na odvojene spavaće sobe, što može rezultirati pogoršanje njihovih odnosa i tako se povećava rizik od rastanka. Važna informacija je činjenica da gotovo 69% Hrvata koji priznaju da imaju problem s hrkanjem izvještava da taj problem značajno utječe na kvalitetu njihova sna, a time i uzrokuje neispavanost. To znači da gotovo 300 tisuća Hrvata svakodnevno ustaje neispavano!

co zrobić żeby nie chrapać

Hrkanje i apneja u snu – prepoznajte razliku

Apneja u snu jedan je od najvažnijih poremećaja disanja tijekom spavanja. Apneja se definira kao trenutak koji traje najmanje 10 sekundi, tijekom kojeg dolazi do prekida disanja, popraćenog 4% smanjenjem zasićenja. Ispostavlja se, da u slučaju osobe koja se bori s tim poremećajem može doći do 60 takvih pauza u jednom satu! Ipak, u većini slučajeva pojavljuje se oko 5 na sat. Apneja u snu je bolest, koja može rezultirati nizom opasnih posljedica za čovjeka, uključujući: moždani udar, hipoksiju, povišeni krvni tlak, poremećaje srčanog ritma, pa čak i pogoršanje simptoma dijabetesa. Hrkanje je, s druge strane, problem s kojim se lako možemo nositi provjerenim kućnim metodama ili jednostavnim tretmanima 

 

Apneja u snu – što biste trebali znati o tome?

Apneja u snu (OSA), koja je spomenuta u gornjem dijelu teksta, dijagnosticira se i kod žena (oko 2%) i kod muškaraca (oko 4%). Uzroci ove bolesti su heterogeni. Ipak, u svakom slučaju može dovesti do niza komplikacija opasnih po život. Stoga je vrlo važno pružiti pacijentima odgovarajuću medicinsku njegu i uvesti specijalistički tretman što je prije moguće. 

Simptomi apneje u snu mogu se podijeliti na one koji se javljaju tijekom noći i tijekom dana. 

SIMPTOMI APNEJE U SNU
Noćni simptomiDnevni simptomi
HrkanjeJutarnji umor
Primjetna apneja u snuVidljive promjene u ponašanju (koje nisu u skladu s svakodnevnom osobnošću)
ŠtucavicaKognitivna disfunkcija
Gušenje (opisano kao gutanje zraka)Smanjena sposobnost koncentracije
Često buđenje
Smanjivanje libida, pa čak i impotencija


Kako prestati hrkati?

Glasno hrkanje najčešći je simptom OSA i javlja se u otprilike 70-95% pacijenata. U ovom slučaju, također je vrijedno obratiti pažnju na činjenicu da prekomjerna tjelesna težina i pretilost, uzrokovani nepravilnom prehranom i niskom tjelesnom aktivnošću, mogu biti faktori koji predisponiraju za pojavu ove bolesti. 

Prije nego što upoznamo učinkovite načine suzbijanja hrkanja i započnemo borbu protiv isto, moramo se osigurati da u pitanju nije opasna za naš život bolest. U tu svrhu, vrijedi otići kod laringologa, koji će endoskopom (cijev sa sićušnom kamerom) temeljito pregledati unutrašnjost nosa, grkljana i grla. Tijekom ovog pregleda na monitoru lako ćete vidjeti strukturu i moguće promjene u organima, a time utvrditi uzrok problema i preporučiti odgovarajuće oblike liječenja. Drugi test koji može biti koristan u utvrđivanju uzroka hrkanja je kontrola disanja tijekom spavanja pomoću apnografa. 

Kako prestati hrkati? 5 koraka za postizanje “mirnog sna”

 • Prvo: Otiđite laringologu kako biste isključili ozbiljne uzroke svojih problema; 
 • Drugo: Izvršite niz specijaliziranih testova na temelju kojih će biti moguće utvrditi uzrok Vašeg problema; 
 • Treće: Upitajte liječnika koje su učinkovite metode borbe protiv hrkanja; 
 • Četvrto: Unesite u svoju svakodnevnicu preporuke koje ste dobili; 
 • Peto: Idite na liječničke kontrole i uživajte u zdravom i mirnom snu. 

Kako prestati hrkati? Prirodne metode protiv hrkanja!

Iako u teškim slučajevima hrkanja može biti nužna jednostavna operacija, možete pokušati boriti se protiv ovog problema nekim od sljedećih metoda. 

KUĆNE METODE PROTIV HRKANJA
Lp.NačinUputstvo
1Ispravan položaj spavanjaU većini vodiča za borbu protiv hrkanja pronaći ćete informacije da spavanje na boku može biti rješenje. Ova teorija ima smisla jer jezik kada ležimo na leđima padne prema dolje, smanjujući tako protok zraka. Ipak, održavanje bočnog položaja tijekom spavanja nije najlakši zadatak. Vrijedi si pomoći postavljanjem tvrdog jastuka ili plišane igračke pored leđa, zahvaljujući čemu će prevrtanje tijekom spavanja biti neugodno.
2Pravilna prehranaProblem prekomjerne težine i pretilosti jedan je od najčešćih uzroka hrkanja. To je povezano s nakupljanjem masti u grlu (čime se smanjuje prostor između grla i jezika). Korisna u rješavanju ovog problema može se ispostaviti uravnotežena prehrana koja se temelji na načelima zdrave prehrane i uvođenjem najmanje 30 minuta bilo kojeg oblika tjelesne aktivnosti dnevno. Ako je priprema pravilne prehrane za Vas popriličan izazov, vrijedi se obratiti za pomoć kvalificiranom nutricionistu.
3Biljni čajeviEukaliptus, šipak, matičnjak, biljka timijana, pa čak i metvica. Upravo ove biljke mogu biti korisne u borbi protiv hrkanja. Dovoljno je pripremiti napitak od odabrane biljke i piti ga jednom dnevno, nekoliko sati prije spavanja. U ovom slučaju posebno se preporučuje matičnjak koji nas dodatno opušta i pomaže nam lakše zaspati.
4Jačanje imunitetaČeste infekcije gornjih dišnih putova također mogu biti odgovorne za hrkanje. Kako bismo smanjili učestalost njihove pojave, vrijedi slijediti načela zdrave prehrane i opskrbljivati organizam vitaminom C, koji podržava rad našeg imunološkog sustava. Vrijedi spomenuti da je bogati izvor ovog vitamina svježe povrće i voće (počevši od najvećeg sadržaja vitamina C): šipka, žuti papar, crni ribiz, peršin, kelj, kivi, brokula, papaja, jagode, naranča, limun, grejp.
5Ograničenje stimulansa
Prekomjerno konzumiranje alkohola i pušenje mogu biti odgovorni za uzrokovanje hrkanja. Dim cigarete nadražuje grlo i uzrokuje oticanje njegove sluznice, što izravno smanjuje protok zraka u dišnim putevima. Uz to, alkohol (ako se pije 2-3 sata prije spavanja) uzrokuje opuštanje mišića grla, uzrokujući tako snažne vibracije, drugim riječima - hrkanje.


Što koristiti za hrkanje?

Tablete za hrkanje npr. Snoran Plus i aerosoli koji su odgovorni za smanjenje vibracija mekih tkiva tako što ih aktivno ukrućuju i vlaže, također mogu biti korisne u borbi protiv hrkanja. Prije početka upotrebe vrijedi se posavjetovati s laringologom ili pouzdanim farmaceutom. 

chrapanie w ciąży

Kako spriječiti hrkanje i dobro se naspavati?

Ako želite da vaš san bude miran i, prije svega, učinkovit, morate voditi brigu o njemu. Na što morate obratiti pažnju prije spavanja?

 • Prvo: odgovarajuća temperatura. Optimalna temperatura zraka je između 18 i 21°C. 
 • Drugo: često prozračivanje. Često prozračivanje prostorije u kojoj spavamo omogućuje održavanje odgovarajućeg stupnja vlage u njoj.
 • Treće: odabir pravog jastuka. Ljudi koji se bore s hrkanjem trebali bi odabrati prilično niske jastuke. Kada imate ovakav problem, vrijedi kupiti posebno profilirani jastuk, kojeg možete lako pronaći u većini medicinskih trgovina. 
 • Četvrto: česta promjena posteljine. Hrkanje se često pojavljuje u ljudi koji se bore s alergijama. Stoga, kako bismo smanjili utjecaj grinja na kvalitetu našeg sna, vrijedi mijenjati posteljinu barem jednom u dva tjedna, a najbolje jednom tjedno. 

Nadamo se da ćete zahvaljujući našim savjetima Vi i Vaši ukućani imati dobar i miran san!

Bibliografija:

 1. American Academy of Sleep Medicine. International classification of sleep disorders, 2nd ed. Diagnostic and coding manual. Westchester, Illinois: American Academy of Sleep Medicine 2005;
 2. American Academy of Sleep Medicine. Sleep-related breathing disorders in adults: recommendations for syndrome definition and measurement techniques in clinical research: the report of an American Academy of Sleep Medicine Task Force. Sleep 1999; 22: 667–689;
 3. Bixler E.O., Vgontzas A.N., Ten Have T., Tyson K., Kales A. Effects of age on sleep apnea in men. Am. J. Respir. Crit. Care Med. 1998; 157: 144–148;
 4. Bixler E.O., Vgontzas A.N., Lin H.M., Ten Have T., Rein J., Vela-Bueno A., Kales A. Prevalence of sleep-disordered breathing in women. Am. J. Respir. Crit. Care Med. 2001; 163: 608–613;
 5. Duran C.J. Prevalence of obstructive sleep apnea-hypopnea and related clinical features in the elderly: a population-based study in general population aged 71–100. World Conference 2001 Sleep Odyssey, October 21–26, 2001, Montevideo, Uruguay;
 6. Hirshkowitz M, Karacan I, Gurakar A, Williams RL. Hypertension, erectile dysfunction and occult sleep apnea. Sleep 1989; 12: 223–232;
 7. Kushida C.A., Littner M.R., Morgenthaler T. i wsp. Practice parameters for the indications for polysomnography and related procedures: an update for 2005. Sleep 2005; 28: 499–521;
 8. Pływaczewski R., Bednarek M., Jonczak L., Zieliński J. Sleepdisordered breathing in a middle-aged and older Polish Urban population. J. Sleep Res. 2008; 17: 73–81;
 9. Sullivan CE, Issa FG, Berthon-Jones M, Eves L. Reversal of obstructive sleep apnoea by continuous positive airway pressure applied through the nares. Lancet 1981; 1: 862–865.

Napiši komentar

Ova web stranica koristi kolačiće. Saznajte više o svrsi njihovog korištenja i promjeni postavki kolačića u vašem pregledniku. Korištenjem web mjesta pristajete na upotrebu kolačića u skladu s trenutnim postavkama preglednika. Prihvaćam Pogledaj pojedinosti

error: