U slučaju celijakije i intolerancije na gluten, poželjno je izbaciti ovaj sastojak iz svakodnevne prehrane kako bi se uklonili simptomi koji prijete zdravlju. Međutim, to je vrlo težak zadatak jer je većina proizvoda na tržištu bogata glutenom. Stoga smo u sljedećem vodiču pripremili popis proizvoda koje je sigurno konzumirati u bezglutenskoj prehrani.
Dijeta bez glutena – što je to?
Zadatak bezglutenske prehrane je uklanjanje simptoma povezanih s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Ova metoda prehrane temelji se na potpunom uklanjanju iz jelovnika: raže, pšenice, ječma i proizvoda koji sadrže te žitarice. Pravilno provedena bezglutenska prehrana (bogata povrćem i voćem), štiti pacijenta od rizika od nedostatka vitamina i minerala. Zadatak nutricionista i pacijenta koji se bori s celijakijom je da se u prehranu uvedu proizvodi bez glutena (npr. amarant, proso), ali koji će moći pokriti kalorijske potrebe i osigurati odgovarajuću opskrbu vitaminima i mineralima.
Što jesti, a što izbjegavati na bezglutenskoj prehrani – popis proizvoda
Tablica u nastavku predstavlja popis proizvoda koji se smiju jesti u bezglutenskoj prehrani i izdvojene sastojke koji su zabranjeni u ovoj prehrani.
BEZGLUTENSKA PREHRANA – POPIS PROIZVODA | |||
---|---|---|---|
Grupa proizvoda | Dopušteni proizvodi (bez glutena) | Visokorizična hrana (koja sadrži gluten u tragovima) | Zabranjeni proizvodi (koji sadrže gluten) |
Žitarice i žitarični proizvodi | Bijela i smeđa riža, kukuruz, proso, amarant, heljda, kvinoja, proso, rižine pahuljice, kukuruzno brašno, rižino brašno i tapioka brašno | Kukuruzne pahuljice, brašna: heljda, kukuruz, riža, koji ne sadrže podatke o nedostatku glutena u njihovom sastavu | Pšenica, pravi pir, pšenoraž, ječam, zob, raž, pšenične pahuljice, kus-kus, griz, zobene krupice, pšenični rezanci, raženi rezanci, knedle, palačinke, rezanci (od glutenskog brašna), pekarsko pecivo, krušne mrvice, dizana tijesta, kifle za hamburgere |
Jaja, riba, crveno meso i perad | Neprerađeno svježe meso, riba i jaja | Mesne prerađevine (obratite posebnu pozornost na njihov sastav), konzervirane ribe, mesne iznutrice | Pohano meso i riba, visoko prerađeni mesni proizvodi |
Mlijeko i mliječni proizvodi | Svježe mlijeko, mlijeko u kartonu, mlijeko u prahu, kondenzirano mlijeko, prirodni: jogurt, kefir, mlaćenica, neprerađeni sirevi (bijeli i žuti) | Voćni: jogurti, mlaćenica, kefir, voćni napitci. Mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masti, topljeni sir, vrhnje, proizvodi slični siru, gotove mješavine sira za torte od sira, plavi sirevi | Mliječna pića s dodatkom ječmenog slada, jogurta i mliječne slastice s dodatkom žitarica |
Biljna ulja i životinjske masti | Maslinovo ulje, laneno ulje, ulje uljane repice, suncokretovo ulje, svinjska mast, maslac, margarin | Majoneza i neki gotovi umaci u staklenkama | ___________________ |
Povrće i proizvodi izvedeni od povrća | Svježe i smrznuto povrće (ukoliko ne sadrži mješavine začina), mahunarke, krumpir, krumpirov škrob | Gotove pripremljene salate s majonezom ili s umakom sumnjivog sastava, koncentrati i pirei od rajčice, neke konzervirane mahunarke, palačinke od krumpira s brašnom nepoznatog porijekla, neki vegetarijanski proizvodi (npr. sojini kotleti) | Zamrznuto povrće s dodatkom mješavine začina, bilo koje panirano povrće ili s dodatkom krušnih mrvica |
Voće i proizvodi izvedeni od voća | Svježe i smrznuto voće, konzervirano voće koje sadrži informacije o nedostatku glutena u njihovom sastavu | Sušeno voće | ___________________ |
Slatkiši | Bijeli šećer, prirodni med, džemovi (koji sadrže informacije o nedostatku glutena u njihovom sastavu), pudinzi i kolači pripremljeni od dopuštenog brašna | Gumeni bomboni, žvakaća guma, punjeni bomboni, čokoladice, sladoled, pudinzi, čokolada i čips | Kolači i peciva napravljena od nedozvoljenog brašna, grickalice koje sadrže prašak za pecivo ili ječmeni slad. |
Pića i sokovi | Prirodna kava i čaj, svježe cijeđeni voćni sokovi, mineralna voda, domaći kompoti, biljni čajevi, alkohol bez umjetnih okusa | Određene instant kave, aromatizirane kave, čokolada za piće, gazirana pića s voćnim okusom, aromatizirani alkoholi | Kava od žitarica, kakao, pića s dodatkom ječmenog slada, piva |
Biljni začini i mješavine začina | Sol, papar, začinsko bilje (koje ne sadrže gluten), senf i kečap bez dodatka glutena | Začini od povrća, mješavine začina, umaci u prahu, senf i kečap (koji na ambalaži nemaju podatke o nedostatku glutena u njihovom sastavu) | ___________________ |
Ostali proizvodi dostupni u trgovinama | Prašak za pecivo bez glutena, soda bikarbona | Određeni lijekovi i dodaci prehrani, određene arome i vanilin šećer | Prašak za pecivo, hostije od brašna, hidrolizirani biljni protein, seitan (zamjena za meso), božićna oblatna |
Dijeta bez glutena – jelovnik
I Doručak: proso s dodatkom oraha i svježeg voća;
II Doručak: Salata od povrća (npr. rajčica, paprika zelena salata, krastavac i maslinovo ulje);
Ručak: Krem juha od brokule i pileća prsa kuhana na pari s povrćem;
Međuobrok: Domaći voćni mus;
Večera: Salata od povrća s heljdom.
Zaključak
Iako pridržavanje dijete bez glutena nije lak zadatak, ali sve je veći broj proizvoda koji su prilagođeni zahtjevima ovog jelovnika, i stoga kuhanje hrane bez glutena može postati lako i zabavno.
Bibliografija:
- Agriculture and Agri-Food Canada: Food Intolerance Products in the United States Lactose-free, Gluten-free and Diabetic Food. Market Analysis Report 2013: 1-13;
- Aziz I., Branchi F., Sanders D.S.: The rise and fall of gluten! Proc. Nutr. Soc., 2015; 74: 221-226;
- Catassi C., Bai J.C., Bonaz B., Bouma G., Calabrò A., Carroccio A., Castillejo G., Ciacci C., Cristofori F., Dolinsek J., Francavilla R., Elli L., Green P., Holtmeier W., Koehler P. i wsp.: Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, 2013; 5: 3839-3853;
- Codex Alimentarius Commission: Codex standard for foods for special dietary use for persons Intolerant to gluten, CODEX STAN 118-1979, Rev 2008; ALINORM 08/31/26, Appendix III;
- Di Sabatino A., Corazza G.R.: Nonceliac gluten sensitivity: sense or sensibility? Ann. Intern. Med., 2012; 156: 309-311;
- Elli L, Branchi F, Tomba C: Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol 2015; 21(23): 7110-7119;
- Funda D.P., Kaas A., Bock T., Tlaskalová-Hogenová H., Buschard K.: Gluten-free diet prevents diabetes in NOD mice. Diabetes. Metab. Res. Rev., 1999; 15: 323-327;
- Gianibelli MC, Larroque OR, MacRitchie F: Biochemical, genetic, and molecular characterization of wheat glutenin and its component subunits. Cereal Chem 2001; 78: 635-646;
- Half of Americans think gluten-free diets are a fad while 25% eat gluten-free foods | Mintel.com. (2016). http://www.mintel.com/ press-centre/food-and-drink/half-of-americans-think-gluten-freediets-are-a-fad-while-25-eat-gluten-free-foods;
- Mulder CJ, van Wanrooij RL, Bakker SF et al.: Gluten-free diet in gluten-related disorders. Dig Dis 2013; 31(1): 57-62;
- Scherf KA, Koehler P, Wieser H: Gluten and wheat sensitivities. J Cereal Sci 2016; 67: 2-11;